maandag 24 december 2012

Open Atelier naald vilten

Tijdens de laatste Open Ateliers van dit jaar hebben we de techniek van het naald vilten toegepast.
Omdat we de vorige keer een boompje hadden nat gevilt, gingen we dit keer iets voor er bij maken.
Er werden een paar uiltjes, maar ook enkele engeltjes gewikkeld en genaaldvilt.

Men denkt altijd "o, dat doe ik wel even", maar daar komen ze toch altijd op terug. Het is en blijft handwerk en dat vergt tijd om het helemaal naar de zin te maken en te krijgen.

Met het naaldvilten kun je heel mooi dieptes e.d. creëren. Ik noem het niet voor niets boetseren met de vilt naald. In tegenstelling met het natvilten, want daar kun je geen dieptes, hoogtes mee maken. Wel dieptes in de vorm van je voorstelling, d.m.v. kleur opbouw, perspectief e.d.. Maar met de naald kun je vormen aangeven, kleien met wol. Subtiele details aanbrengen.

Je werkt met een vilt naald die aan het uiteinde kleine weerhaakjes heeft, waardoor de wol in elkaar wordt geprikt als je de naald er in en er uit laat gaan. De wol klit hierdoor in elkaar en wordt zo een vast geheel. We hebben dit keer lontwol, bergschaap wol en merino wol gebruikt. Het wol van bergschaap is iets ruwer, stugger en klit daardoor gemakkelijker in elkaar met de vilt naald. De merinowol is weer heel geschikt om te wikkelen en om het engeltje verder mee te maken.
Iedereen is hierin ook weer vrij om de kleuren en de type wol te kiezen. In het atelier zijn heel veel kleuren wol te koop, net zoals de naalden e.d.
Als ondergrond gebruik ik een dik schuimblok. Hier blijft de wol tijdens het prikken in zitten maar dat haal je weer los, zodat je de onderkant weer bij kunt prikken. Zo werk je continu rond om. Hoe meer je de wol prikt, hoe vaster de wol komt te zitten, des te mooier blijft je werkstuk in vorm. Op deze manier zijn de uiltjes geprikt. Laag voor laag opgebouwd.
Zo zijn er bij het bruine uiltje wenkbrauwen geprikt, waarvan er eentje omhoog wijst. Op de foto komt het niet zo goed over, maar het geeft een ontzettend leuk uiterlijk aan de uil.

De engeltjes worden deels gewikkeld, deels geprikt. In de armpjes zit een pijpenrager die omwikkeld wordt met wol. Door een pijpenrager te gebruiken kun je de armpjes in een bepaalde vorm buigen.
Daarna maak je het lijf en versier je het verder zoals jij het wilt.

 




 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten