woensdag 14 november 2012

Open Atelier "Kerst" Boompjes vilten

Tijdens het Open Atelier van de vorige week zijn we aan de gang gegaan met Natvilten. Ontzettende relaxte bezigheid en heel fijn voor de handen omdat we met water en olijfzeep aan de gang zijn.

Vilten is toveren met wol. Het maken van vilt is de oudste vorm van textielbewerking die er bestaat. Het is een oude ambacht waarbij schapenwol als grondstof wordt verwerkt. De oorsprong van het vilten komt uit Midden-Azië

Er zijn 2 technieken in het vilten: Natvilten en Naaldvilten

Natvilten:

Natvilten komt er op neer dat je dunne laagjes wol dakpansgewijs op elkaar legt, en vervolgens met warm water en olijfzeep bewerkt. Door middel van het zogenaamde vollen met de kracht van de handen, waardoor de losse lagen wol zich langzaam vormen tot stof.

Naaldvilten

Bij het naaldvilten wordt de droge wol bewerkt met een vilt naald waaraan kleine weerhaakjes zitten. Hierdoor klit de wol in elkaar. Je geeft vorm, je boetseert de wol als het ware met de naald. Je kunt met de naald hele mooie effecten creëren. Deze techniek gaan we de volgende les toepassen.

Onder het genot van een kop koffie of thee en een ruime hoeveelheid gezelligheid zijn we aan de slag gegaan, met mooie kleuren merinowol.

Ik merk heel af en toe dat de dames toch iets wat te gespannen achter hun werk zitten en dat uit zich dan in pijn in de schouders of zo. Een groot gedeelte komt natuurlijk vanwege de onbekendheid van een techniek, ze hebben zo iets nog nooit gedaan en het is natuurlijk ook wel heel spannend hoe het onder je handen vandaan komt.
Ze willen toch altijd met een zo mooi mogelijk werkstuk naar huis ☺En geef ze eens ongelijk.
Dus hup die last van de schouders, laat los, relax en ga door. Kijk wat je handen doen en zie het resultaat steeds mooier worden..........
Je merkt wel dat degene die het vaker hebben gedaan, ook niet meer zo terughoudend zijn en ook meer durven.
Dit keer had iedereen al potten en mos meegenomen, dus de boompjes konden meteen afgemaakt worden. Een Super resultaat van iedereen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten