donderdag 28 juni 2012

Een weetje!

Do it yourself is hip!

Waarom geeft zelf maken zo'n voldoening?
Omdat er dopamine vrij komt in de hersenen als je fysiek bezig bent. Tijdens het hardlopen, maar ook als je iets maakt met je handen. Dopamine geeft je een blij gevoel.
Ook kunnen er hormonen vrij komen die voor rust zorgen. Vooral handelingen waarin een ritmische herhaling zit, zoals bijvoorbeeld vilten, zorgen voor een trance. Iets zelf maken kan een meditatieve werking hebben. Terwijl je met je handen bezig bent, heb je het gevoel controle te hebben over het leven.
Er gebeurt van alles waar we geen invloed op hebben. Zelf iets maken (of dat nu een trui, taart of tafel is) kan je een heel nuttig gevoel geven. Het werkt als tegengif op negatieve gevoelens van machteloosheid.
Het creatief bezig zijn dwingt je om geconcentreerd, geduldig en rustig te blijven. Doe je dat niet, dan maak je fouten. Je kunt dus nooit gestrest aan het werk zijn. Tijdens het handwerken kun je je verstand op nul zetten. Je bent alleen maar bezig met het hier en nu. Stress is denken aan de toekomst of piekeren over het verleden. Maar niet als je zelf iets maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten